Online een treinkaartje kopen | Reisinformatie | NS (2024)

  • Reisinformatie
  • De NS-app

Reis je af en toe met de trein en koop je een treinkaartje bij de kaartautomaat of servicebalie? Dat kan makkelijker én voordeliger! Koop je treinkaartje heel eenvoudig online of via de NS-app: bestel je treinkaartje en laad het e-ticket direct in de NS-app. Printen is niet nodig.

Online bestellen

Wat zijn de voordelen?

  • Geen toeslag van € 1 op je treinkaartje;
  • Je kunt reizen zonder OV-chipkaart;
  • Direct op pad!

Wat zijn e-tickets?

E-tickets zijn treinkaartjes die je laadt in de NS-app of uitgeprint meeneemt. Met een e-ticket hoef je niet in te checken. Met het e-ticket open je de poortjes en toon je jouw treinkaartje aan een conducteur.

Wat heb je nodig?

  • Een smartphone met Android of Apple iOS;
  • De NS-app. Download de app via de App Store of Google Play Store. Als ‘Mijn tickets’ niet in het menu staat, download dan de nieuwste versie van de app.

Op het gebruik van de NS-app zijn de Gebruiksvoorwaarden NS-app van toepassing.

Hoe werkt het?

  1. Koop je kaartje online en betaal de bestelling met iDEAL of creditcard;
  2. Je ziet nu de Mijn kaartjes pagina, klik op de button Laden in de NS-app. Het e-ticket wordt nu geladen in de NS-app.

Heb je besteld via een computer? Je ontvangt altijd een e-mailbevestiging van ons, open de link in de e-mail vanaf je telefoon en volg de bovenstaande instructies. In de e-mail vind je ook een link waarmee je op elk gewenst moment de e-tickets kunt printen.

Wil je nog gemakkelijker een e-ticket kopen? Koop dan direct in de NS-app.

Reizen met je e-ticket

Met een e-ticket hoef je niet in te checken. Reis je van of naar een station met gesloten poortjes? Met je e-ticket kun je de poortjes gewoon openen.Bewaar het e-ticket tot bij de uitgang van het aankomststation, het kan ook daar nodig zijn om de poortjes te openen.

Stap 1: Ga naar een poortje en open je e-ticket in de NS-app of gebruik een uitgeprint e-ticket.
Stap 2: Houd de vierkante code op het e-ticket tegen het verlichte vlak aan je rechterzijde.
Stap 3: Het poortje opent en je kunt nu het station betreden of verlaten.
Let op. Toon alleen je e-ticket vanuit de NS-app of uitgeprint. Alleen dan gaan de poortjes open.

Een e-ticket gebruiken op trajecten met toeslag

Reis je met Intercity direct of ICE waarvoor een toeslag verplicht is? Dan koop je deze toeslag online, bij de automaat of balie, of met een OV-chipkaart bij de Toeslagzuil op het vertrekperron. Naast de toeslag heb je nog wel je e-ticket nodig om te kunnen reizen.

Meer informatie

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het kunnen tonen van een geldig vervoerbewijs. Zorg dus dat je een voldoende opgeladen smartphone bij je hebt.Kies je ervoor om hete-ticket te printen, doe dit dan op A4-formaat;
  • Een e-ticket is persoonsgebonden. Het is dan ook alleen geldig in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Vergeet dus niet een paspoort, rijbewijs of ID-kaart mee te nemen tijdens je reis.
  • Kinderen van 4 t/m 11 jaar, die reizen met een Railrunner, hoeven geen geldig identificatiebewijs te tonen. Wel staat hun naam en de reisdatum op het e-ticket.
  • Reizen met een e-ticket kan op tweemanieren: laad het e-ticket in de NS-app op een mobiele telefoon of print het uit opeen computer.Let op:E-tickets zijn alleen geldig als je ze toont in de NS-app of uitgeprint hebt. Screenshots of pdf's getoond op een telefoon zijn geen geldig vervoerbewijs.
  • Je hebt bij het gebruik van e-tickets gewoon recht op Geld terug bij vertraging;
  • Voor het reizen met een e-ticket gelden de Voorwaarden reizen met een e-ticket.

Veelgestelde vragen over e-tickets

  • Ik heb verkeerde gegevens op mijn e-ticket ingevoerd, wat nu?

    Zolangje de bestelling nog niet hebt afgerond is het mogelijk deze gegevens nog aan te passen. Heb je debestelling al afgerond dan is het niet meer mogelijk deze gegevens aan te passen.

  • Wat kan ik gebruiken als geldig legitimatiebewijs?

    De volgende identiteits- en legitimatiebewijzen zijn geldig bij NS:

    • paspoort;
    • Nederlandse identiteitskaart;
    • ID-kaart of paspoort uit eenEER-land;
    • Nederlands vreemdelingendocument.

    De identificatieplicht geldt voor iedereen van 14 jaar en ouder.

  • Wat moet ik doen als ik geen e-mailbevestiging van mijn e-ticket heb gekregen?

    In het scherm Bestelbevestiging vanhet e-ticket vind je ook de link naarhet e-ticket. Via deze link download je directhet e-ticket en kun jedeze uitprinten. Daarna ontvang je nog een bevestiging over de mail, met daarin nogmaals een link naar het e-ticket. Deze mail is bedoeld voor je eigen administratie. Het kan zijn dat de e-mailbevestiging door jouw e-mailprogramma als SPAM of ongewenste mail gezien wordt. Ook kanhet opslaglimiet zijn bereikt. Controleer jouw instellingen.
    Heb jeeen zakelijk e-mailadres gebruikt, dan kan het zijn dat de firewall van jouw werkgever de e-mailbevestiging blokkeert. Neem contact op metde systeembeheerder of neem contact op met NS Klantenservice. Onze medewerkers versturen de mail dan naareen ander adres dat je aan ons doorgeeft.
    Wanneerhet mailprogramma geen problemen veroorzaakt, controleer dan bij jouw afschrijvingen of het bedrag wel is afgeboekt. Is dit niet het geval, dan is de bestelling niet gelukt. Is het bedrag afgeboekt, neemdan ook contact met ons op. Zorg dat je zoveel mogelijk gegevens overhet e-ticket en de betaling bij de hand hebt.

Online een treinkaartje kopen | Reisinformatie | NS (2024)

FAQs

Is een treinkaartje online kopen goedkoper? ›

Koop dan je ticket online via de e-ticketshop van NS. Een e-ticket is een euro goedkoper dan een wegwerpkaartje op het station. Ook nu de ov-chipkaart poortjes gesloten zijn op diverse stations kun je nog steeds met een e-ticket of wegwerp kaartje reizen. Op het e-ticket zit een barcode.

Hoe check je in met een online treinkaartje? ›

Stap 1: Ga naar een poortje en open je e-ticket in de NS-app of gebruik een uitgeprint e-ticket. Stap 2: Houd de vierkante code op het e-ticket tegen het verlichte vlak aan je rechterzijde. Stap 3: Het poortje opent en je kunt nu het station betreden of verlaten. Let op.

Is een treinkaartje tijdgebonden? ›

U bent niet gebonden aan een tijdstip. Wel moet u reizen op de dag van geldigheid en via de route en grensovergang die op uw ticket staat.

Kan ik online een treinkaartje kopen voor iemand anders? ›

Hoe kan ik een treinkaartje delen zodat ik het kan verduren? Als het een kaartje in de NS app betreft die je voor iemand anders koopt, kan je bij het kopen het e-mailadres van de persoon die hem wil hebben invullen. Het delen van e-tickets kan vanuit de app alleen nog bij groepstickets.

Wat is de goedkoopste manier om met de trein te reizen? ›

Met deze tips kom je ook al een heel eind:
  • Boek vroeg. Hoe leger de trein, hoe goedkoper de tickets. ...
  • Weet wanneer de tickets beschikbaar zijn. ...
  • Maak gebruik van treinpassen en voordeelkaarten. ...
  • Reis op de minst populaire tijdstippen. ...
  • Reis goedkoop met de trein, kies voor “Low-cost” ...
  • Boek een lange afstandsbus.

Hoe koop ik een treinkaartje met 40 korting? ›

Samenreiskorting geven

Deel de samenreiscode met je medereizigers in Mijn NS. Dit moet je weten over Samenreiskorting geven: Geef maximaal 3 medereizigers 40% korting in daluren + weekend. Alleen gebruiken als je samen in dezelfde treincoupé reist.

Hoe kan je checken of je ticket echt is? ›

Ja, het is nodig om in en uit te checken. Dit doe je door doe je door de barcode van het e-ticket voor de scanner te houden. Staan er geen poortjes met scanners maar alleen check-in en uitpaaltjes? Dan is het niet nodig om in en uit te checken.

Kun je een treinkaartje kopen zonder OV-chipkaart? ›

Treinkaartjes. Reis je weinig met het openbaar vervoer en heb je geen OV-chipkaart, dan kun je nog altijd een los kaartje kopen. Het assortiment losse kaartjes verschilt per regio. Daarnaast heb je een kaartje nodig als je je fiets of hond meeneemt.

Kun je een e-ticket uitprinten? ›

Ja, je mag jouw E-ticket uitprinten.

Hoe lang van tevoren treintickets kopen? ›

De meeste treinmaatschappijen bieden hun tickets tot zes maanden van tevoren aan en hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je kaartje doorgaans is. Een voorbeeld? Bij NS International vonden we een retour Rotterdam-Londen (van zaterdag tot dinsdag) met vertrek over twee weken voor € 356 p.p..

Hoelang op voorhand kan je treinticket kopen? ›

Je kan ten vroegste 30 dagen voor je reis een treinticket kopen. Met sommige tickets kan je niet elke dag van de week reizen (bv. Weekend Ticket, Discovery Ticket ...). De data die je niet kan selecteren staan dan in het grijs.

Hoe werkt een treinkaartje kopen? ›

Houd je chipkaart tegen de kaartlezer van het poortje aan je rechterkant. Zo check je in en open je het poortje. Je hoort 1 piepje. Aan het eind van de reis check je op dezelfde manier weer uit.

Kun je met je bankpas een treinkaartje kopen? ›

Vanaf dinsdag 31 januari 2023 kun je in heel Nederland bij de trein inchecken met je bankpas, debit- en creditcard of mobiele telefoon. Dit heet OVpay. De techniek is vergelijkbaar met contactloos betalen in een winkel.

Hoe controleert NS inchecken met pinpas? ›

Hoe werkt de controle door de conducteur? Dit werkt hetzelfde als met een OV-chipkaart. Een conducteur scant je betaalpas en kan zien of, waar en wanneer je bent ingecheckt. Hij ziet verder geen persoonlijke (bank)gegevens zoals saldo.

Hoe koop je een ticket online? ›

Zo koop je een vervoerbewijs via onze app
  1. Download de app via de QR-code of ga naar App Store of Google Play Store.
  2. Klik op 'Producten > Tickets'.
  3. Kies het type vervoerbewijs dat je nodig hebt.
  4. Log in of maak een De Lijn-account aan.
  5. Klik 'koop' en controleer eenmalig jouw naam en voornaam.

Waar kan ik een goedkoop treinkaartje kopen? ›

Goedkope treinkaartjes zijn te koop bij AH, Kruidvat, HEMA, Actievandag, Vakantieveilingen en NS Spoordeelwinkel.

Hoe krijg je korting op je treinkaartje? ›

De makkelijkste manier om korting te pakken is door een treinabonnement via NS.nl te nemen. Als je vaak met de trein reist op een bepaald traject of juist vaak in de daluren kun je één van de zes abonnementen kiezen die het beste past bij jouw reisgedrag. Dit kan je heel veel voordeel opleveren.

Wat is goedkoper treinkaartje of bankpas? ›

Nee hoor! Een rit met je betaalpas kost evenveel als een reis met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement.

Kan je van te voren een treinkaartje kopen? ›

Kort voor vertrek boeken is mogelijk, zolang er stoelen beschikbaar zijn. Over het algemeen geldt wel: Hoe eerder u boekt, hoe lager de prijs. Tickets zijn verkrijgbaar: op NSinternational.nl.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6160

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.