Hoe was je dag? We vragen het aan apparatuur beheerder op de operatiekamers Leonie Witteveen | HMC (2024)

Hoe was je dag? We vragen het aan apparatuur beheerder op de operatiekamers Leonie Witteveen | HMC (1)

Leonie Witteveen is sinds 1 juni medisch apparatuur beheerder op de operatiekamers van HMC. Daarvoor was ze, naast haar functie als operatieassistent, ook terreindeskundige van de Neurochirurgie. Het beheer en de kennis van diverse apparaten die bij de operaties worden gebruikt, is voor haar niet nieuw. “Ik houd van apparaten” zegt Leo, haar roepnaam op de OK.

De tijd dat chirurgen alleen een scalpel gebruikte op de operatiekamer is al jaren voorbij. Als we Leonie om 08.00 uur ontmoeten staat ze bij het computerscherm van de Brainnlab. Op dit scherm kunnen de neurochirurgen CT-scans en MRI-beelden bekijken. Hierdoor kunnen zij goed zien waar bijvoorbeeld een hersentumor zit of meten hoe groot de wervels zijn. Het systeem heeft een storing die Leonie samen met de afdeling ICT snel gaat oplossen. Leonie: “Als een apparaat niet goed werkt dan gaat de operatie soms niet door en dat is vervelend voor de patiënt.”

Hoe was je dag? We vragen het aan apparatuur beheerder op de operatiekamers Leonie Witteveen | HMC (2)

Leonie bij de Brainlab die verbonden is met de server van PACS. PACS is het systeem van ICT dat ervoor zorgt dat alle medische beelden van de patiënt goed opgeslagen worden en te bekijken zijn. De afdeling ICT van HMC is nauw verbonden met de OK.

Hoe begint je dag?

Leonie: “Ik begin de dag om 07.45 uur met een rondje lopen over de OK. De collega’s van het operatieteam die dienst hebben, zien mij dan en kunnen gelijk doorgeven als een apparaat niet goed werkt. Ik ben letterlijk de verbindende factor tussen onze afdelingen ICT en Medische Instrumentatie. Ik zit ook veel achter de PC hoor. Dan werk ik mee aan het advies- en inkoopproces van nieuwe apparatuur voor op de OK. Ik zit in alle expertteams. Vanmiddag ga ik ook de AskMe app verder invullen. Dat is een app waarmee alle collega’s van de OK snel de werkwijze van een apparaat kunnen zien. Dan zijn we eindelijk van alle losse papieren briefjes en multomappen af. Elk apparaat krijgt een QR-code.”

Hoe was je dag? We vragen het aan apparatuur beheerder op de operatiekamers Leonie Witteveen | HMC (3)

Veel innovatieve medische apparaten op de OK zijn verbonden met de software systemen in het ziekenhuis zoals HiX, PACS en CMB, het centraal medisch beeldarchief. De beelden die gemaakt worden voor en tijdens de operatie kunnen gelijk worden doorgestuurd naar PACS en CMB om in het elektronische patiëntendossier van ons ziekenhuis te worden opgenomen.

Handen vol aan de O-arm

“Het gebeurt niet vaak, maar vandaag heb ik samen met mijn collega Inge even mijn handen vol aan een storing aan de O-arm. Met de O-arm kunnen tijdens een operatie 3D-beelden van de wervelkolom gemaakt worden. Deze worden doorgestuurd naar een navigatie apparaat. Zo kan de chirurg goed zien waar het implantaat geplaatst moet worden. HMC is een level 1 traumacentrum en de O-arm wordt veel gebruikt bij patiënten die zwaargewond zijn door een ongeval (trauma) en bij fixaties van wervels (neuro). Ik ga nu de O-arm naar een lege operatiekamer rijden om te testen. We hebben een tweede O-arm, dus de operaties kunnen doorgaan.”

Hoe was je dag? We vragen het aan apparatuur beheerder op de operatiekamers Leonie Witteveen | HMC (4)

Leonie brengt de O-arm naar de operatiekamer om te testen.

Je moet creatief zijn

“Voor mijn werk moet je creatief en flexibel, zijn, daarom ga ik ook graag mee met de neurochirurgen naar Suriname om daar de zorg te ondersteunen en eventueel te verbeteren. Ik ben daar nu 3 keer geweest en vind het geen probleem om in een andere omgeving te werken dan ik gewend ben. Ontbreekt daar een bijvoorbeeld een onderdeel van een apparaat? Ik weet door mijn kennis wat er nodig is en zoek naar een creatieve oplossing.”

Apparaten én mensen

Leonie loopt, terwijl ze haar afspraak met een externe monteur ophaalt, voor controle langs de loodschorten. “O ja, ik zit ook in het team van de stralingsdeskundigen en geef advies over werken met röntgenstraling. Zoals ik al zei, doen we in HMC hoog complexe neuro- en spinale chirurgie. Het operatieteam werkt met de nieuwste 2D- en 3D-beeldtechnieken waarbij straling vrijkomt. Een loodschort beschermt hiertegen.”

“Veilig werken vind ik belangrijk, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Daarom ben ik ook lid van het collegiaal opvangteam. We zien patiënten die met zeer ernstig letsel binnenkomen. Het hoort bij ons vak, maar dat betekent niet dat het je niets doet. Voordat ik hier 22 jaar geleden in HMC op de operatiekamer begon, heb ik 14 jaar bij de brandweer gewerkt. Ik weet hoe belangrijk het is om er later samen over te praten en ervaringen te delen.”

Dat is Leonie, ze houdt van apparaten én mensen.

Hoe was je dag? We vragen het aan apparatuur beheerder op de operatiekamers Leonie Witteveen | HMC (5)

Leonie in haar element op de operatiekamer. Achter haar staat een monteur die de jaarlijkse controle doet van de lampen boven de operatietafel.

Hoe was je dag? We vragen het aan apparatuur beheerder op de operatiekamers Leonie Witteveen | HMC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5669

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.